analýza stavby: koncept, kontext

Niyang River Visitor Center 

kde BARÁK stojí? Toto návštevnícke centrum nachádza v malej dedinke Daze village v Tibete pozdĺž rieky Nyang Qu. Nie je to moc známa lokalita, teda aspoň ja som ju nepoznala. Presné súradnice neboli známe, mapy v tomto kraji asi nie sú moc detailné a preto bola jediná možnosť nájsť túto budovu cez satelitnú snímku v Google maps.

Záchranou bol zaujímavý nepravidelný tvar tejto budovy, ktorý vyčnieva a naozaj je takou vstupnou bránou do tejto turistickej lokality. Okolie je pomerne hornaté, predsa len to je položené približne 3000m nad morom :D a preto bolo najvhodnejšie umiestniť budovu ku rieke. 

Myslím si, že podmienky tam nie sú ideálne, ale architekti sa s tým popasovali. 

jak vypadá okolí a co se tam odehrává? jak na to BARÁK navazuje?

jak se propisuje to co je venku dovnitř? na co se lidé z domu dívají?



Myslím si, že podmienky tam nie sú ideálne, ale architekti sa s tým popasovali. Keďže ich hlavným cieľom bolo prepojiť stavbu s okolím, ale zároveň chrániť vnútro od okolia, rozhodli sa ,,vytesať" vnútro, aby umožnili plynulý prechod medzi vonkajškom a vnútrom. Vznikli tak 4 otvory(smery), ktoré tento prechod vytvárajú.






Spôsob stavania taktiež súvisí s okolím. Techniku výstavby použili tradičnú ľudovú tibetskú. Kamenné steny boli najskôr natreté ba bielo (to sa odkazuje na Palác Potala v Lhase, Tibet, Čína) a následne sa pridávali minerálne pigmenty priamo na povrch. taktiež bola použitá AGA hlina, čo je tradičný hydroizolačný materiál, ktorý zlepšuje tepelnú izoláciu vo vnútri.
   _

Komentáre

  1. hezky jsme to probrali na zanu, tak se těšíme na pokračování... skici ze čtverečkovnaného papíru si překresli na šmírák, soustřeď se na jednu čáru... uvidíš co to dá... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky